Woonkamers, keukens, badkamer en de ouderslaapkamer zijn belangrijkste besluitvormende ruimtes in een huis. Over het algemeen gezien zien die er tegenwoordig redelijk uit qua presentatie. Natuurlijk, smaken en budgetten verschillen en natuurlijk moet een huis zo neutraal mogelijk ingericht zijn maar soms moet ik, als specialist in vastgoedpresentatie met een focus op fotografie en fotostyling, gewoon roeien met de riemen die ik heb.
Op foto’s hoef ik niet alles te laten zien en ik kan veel zaken vaak letterlijk achter me laten terwijl ik de meest optimale foto’s schiet. Eerlijk is eerlijk. De ruimtes met de meeste rommel komen over het algemeen niet in de fotopresentatie op Funda. Toch is de presentatie van zaken die niet online komen wel van groot belang tijdens bezichtigingen. Voorlichting geven over de presentatie tijdens de bezichtigingen is dan ook vast onderdeel van mijn werk.
Welke zaken worden door verkopers het meest over het hoofd gezien, zie je niet terug op Funda maar zijn wel belangrijk tijdens de bezichtiging?
1. De entree
Natuurlijk, we kennen allemaal de clichés, geen overvolle kapstokken, schoenen niet op de vloer. Sjaals en handschoenen in dozen. En dat moet inderdaad allemaal gebeuren voor de eerste bezichtiging. Wat zijn de zaken die je zeker moet doen voor de eerste bezichtiging?
- De eerste stap in huis is letterlijk op de deurmat. Bekijk die kritisch, is de mat versleten, zitten er vlekken in, past hij niet goed? Vervang hem voor een paar tientjes voor een nieuw exemplaar, liefst op maat gesneden.
- Een paar jassen aan de kapstok vind ik persoonlijk nooit een probleem. Ik ben een voorstander van een natuurlijke manier van vastgoedstyling en een volkomen lege kapstok komt gekunsteld over. Laat dus gerust een paar jassen hangen maar zorg er voor dat ze in dezelfde kleurstelling zijn en laat minstens 3 haakjes of hangers leeg zodat, mochten mensen hun jas willen uitdoen, ze niet met hangen en wurgen hun jas aan de kapstok krijgen.
- Zorg voor decoratie. Al is het maar één kunstwerk in een kleine hal. Het geeft het gevoel dat er aandacht is besteed aan de ruimte en dat zorg voor een welkom gevoel. Heb je meer ruimte? Zet dan een sidetable neer met wat mooie accessoires.
Vergeet nooit dat de entree de toon zet voor de rest van de woning.
2. De bijkeuken of wasruimte
Deze ruimtes zijn vrijwel standaard ongezellige ruimtes met de focus op grote witte apparaten en heel vaak bijpassende kasten van gelamineerd spaanplaat of juist praktische open schappen. Een uitzondering daar gelaten, bijna niemand besteedt aandacht aan de styling van de voorraad wasmiddelen, droogrekken en strijkplank. Toch valt aan een dergelijke ruimte best wel wat eer te behalen.
- Koop bij de bouwmarkt een plaat hout of keukenblad van ongeveer 1,25 meter x 0,70 cm om over de wasmachine en droger heen te leggen zodat een strak werkblad ontstaat. De plaat kan gewoon mee naar de nieuwe woning, dan ziet je wasruimte er daar ook meteen netter uit.
- Haal een paar grote dozen of manden om de pakken Omo en Ariel in op te bergen. Ook al steken de doppen uit de mand of doos, er ontstaat geheid meer rust als je je voorraad kadert.
- Een nieuwe strijkplankhoes doet wonderen zeker als je de kleur en het motief combineert met een paar accessoires in dezelfde kleurstelling. Leg ook gerust een stapeltje (nieuwe) handdoeken als decoratie op de wasmachine.
3. Open (boeken-) kasten
Of het nou in de keuken of de woonkamer is. Open kasten verdienen extra aandacht. Ze ogen heel snel rommelig omdat het nou eenmaal heel snel verzamelplaatsen zijn van alles wat je even kwijt moet en ogen daardoor vaak niet zo aantrekkelijk.
- Gebruik bovenkastjes met een glazen deur en open schappen in de keuken uitsluitend voor servies en glazen die bij elkaar passen. Berg etenswaren liever op in gesloten kasten of haal een paar mooie voorraadpotten waar je de muesli en pasta(zonder verpakking!)in bewaard. Vermijd alle soorten plastic.
- Boekenkasten zijn, bijvoorkeur, niet volledig gevuld. Zorg er in ieder geval voor dat er geen spullen voor de boeken liggen en dat de boeken niet in lagen boven elkaar staan.
- Wissel boeken af met een mooie vaas, lijstjes en andere accessoires. Dat zorgt er voor dat de boekenkast een stuk luchtiger oogt.
- Hetzelfde geldt voor de servieskasten die in menig woonkamer prijkt: Zorg voor een prettige afwisselingen tussen boeken, servies en accessoires en haal alles weg wat ook maar enigszins uit de toon valt.
- Haal een paar mooie opbergdozen en zet die op strategische plekken in de kasten zodat je, vlak voor de bezichtiging, alle kassabonnen, sleutels, lippenstiften en broekzakvondsten snel uit zicht hebt gewerkt.
4. Vaste kasten
Iedere vaste kast die achterblijft bij de verkoop moet toonbaar zijn en moet letterlijk ruimte hebben voor. Mijn vuistregel: Zorg er voor dat maximaal 60-75% van de kasten gevuld is. Vrijwel iedere koper zoekt namelijk naar een woning met meer ruimte dan zijn huidige woning heeft. Door te laten zien dat jij voldoende kastruimte beschikbaar hebt zal de potentiële kopers het gevoel krijgen dat ook hij zijn spullen kwijt kan.
- Berg seizoenskleding op en stal het eventueel bij vrienden of familie.
- Ga door je keukenkastjes en lades en doe alles weg wat je nooit gebruikt en dat je niet van plan bent om binnenkort te gebruiken.
- In de badkamer staat vaak een enorme voorraad met lotions en zeepjes die ooit gekregen zijn op een verjaardag en die je nooit hebt gebruikt en waarschijnlijk ook in de toekomst links zult laten liggen. Ook liggen er meestal redelijk wat spullen die al zolang niet meer gebruikt hebt dat je niet eens meer weet wanneer je het voor het laatst in handen hebt gehad.
- Gooi al die spullen gerust weg, ook in de toekomst zul je keukengerei dat je al twee jaar links hebt laten liggen en dagcrème die niet zo lekker rook, echt niet meer gaan gebruiken.
5. Garage en berging
Garages en bergingen zijn zelden aantrekkelijk genoeg om te fotograferen en waarschijnlijk is het, tijdens een bezichtiging vaak niet veel beter. Vaak fungeert het als opslagplaats voor overtollig meubilair, de voorraad van 36 vazen en restanten verf van 15 jaar. Het kan een dure vergissing zijn om de garage voor de verkoop niet flink onderhanden te nemen. Voor veel gezinnen een garage is niet alleen een plek om hun auto te parkeren, het is ook de uitbreiding van de functionele ruimte in een huis. Garages en bergingen moeten schoon, licht, goed geveegd en tot in de puntjes georganiseerd zijn om hun waarde en aantrekkingskracht te maximaliseren. Het moet in een oogopslag duidelijk zijn dat de fietsen van het hele gezin in de berging past en dat er daadwerkelijk plaats is voor de auto in de garage, ook al zet je die zelf nooit binnen.
Bovenstaande 5 punten gaan allemaal over zaken die een duidelijk functioneel nut hebben. Laat dus zien hoe je dat nut in zijn volle potentie kunt gebruiken. Bovendien scheelt het je alvast een hoop werk voor de verhuizing als alles wat je toch niet mee zult nemen naar je nieuwe huis, al weg is.
Meer lezen? Bestel mijn boek “Maak van je thuis een huis, klaar voor de verkoop” en lees alles over de organisatie en presentatie van je woning voor, tijdens en na de verkoopperiode.
Geef een reactie