Als een vastgoedfotograaf of vastgoedstylist werk je hoogst waarschijnlijk lokaal. Ik doe het liever wel in ieder geval. Om een halve dag in de auto te zitten voor een shoot of een stylingopdracht terwijl er om de hoek genoeg werk is, vind ik niet nodig. Je online aanwezigheid cruciaal voor je betrouwbaarheid als ondernemer. Het is de plek om je werk aan een breed publiek te laten zien. Maar het is ook nodig om naamsbekendheid in je omgeving te krijgen en de go-to expert in je vakgebied te worden. Dus offline marketing van je bedrijf is behoorlijk belangrijk en absoluut niet dood ondanks dat veel ondernemers geneigd zijn dat te denken.
Dus wat kun jij aan offline marketing doen om je bedrijf te laten groeien?
1. Maak een lijst met je prospects
Maak een spreadsheet van bedrijven die gebruik zouden kunnen maken van je diensten: makelaars, interieurontwerpers, architecten, bloemen- en meubelzaken, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en ook musea hebben regelmatig professionele interieurfotografie en styling nodig. Vergeet ook Bed & Breakfasts, hotels en vakantiehuisjes niet! Een van mijn vastgoedpresentatie cursisten richt zich zelfs op interieurs van luxe jachten!
Probeer buiten ook de kaders te denken. Er zijn zoveel mogelijkheden, niet alleen die direct verband houden met je niche. Scholen, modewinkels, zelfs de tandarts en het ziekenhuis. Elk bedrijf is een potentiële klant. Ze hebben allemaal interieurs die mogelijk online of in brochures willen laten zien. Hoewel alleen een lijst geen klanten oplevert, hebt je nu wel een goed overzicht van de kansen in je omgeving. Je hebt alle informatie bij de hand en dit is altijd handig voor toekomstige marketingacties.
2. Ga naar netwerkevenementen
Toegegeven, ik heb er een spuughekel aan grote groepen maar zelfs ik bezoek regelmatig de bijeenkomsten van JongHOC, de jonge honden club van de Hoornse Ondernemers Compagnie. Ik weet het, na 11 jaar en met ruim 40 plus hoor ik niet echt bij de jonge honden maar ik voel me er inmiddels wel thuis. Het levert misschien niet direct werk op maar het is belangrijk om je naam naar buiten te krijgen. Mensen werken graag met ondernemers die ze kennen, en verwijzen die graag door aan anderen. Zelfs kleine gemeenschappen hebben netwerkgroepen die op regelmatige basis bijeenkomen. Zoek uit waar de potentiële klanten op die op je lijst staan naar toe gaan. Veel ondernemersverenigingen hebben een ledenlijst hun websites. Ze zijn meestal wel op zoek naar verse aanwas.
Vraag bij de Kamer van Koophandel of ze evenementen gepland hebben. Bij ons in de buurt organiseert de Rabobank regelmatig bijeenkomsten voor ondernemers. Verder bestaan er meer besloten groepen als de BNI (Business Network International) en de Junior Kamer. In veel plaatsen zijn er maandelijks open coffee’s of ontbijtbijeenkomsten voor ondernemers.
Natuurlijk is het spannend om een evenement of bijeenkomst bij te wonen terwijl je niemand kent, maar het is wel een uitstekende manier om andere ondernemers te ontmoeten die binnen je doelgroep vallen of ongetwijfeld iemand kennen die jou misschien kan helpen.
Heb je er echt moeite met netwerken, maar geen moeite met Engels? Ik heb voor ik naar de IAHSP Europe conferentie in Rome ging, een online cursus netwerken gevolgd op CreativeLive. Dat heeft me net het steuntje in de rug gegeven om door te pakken en toch te gaan. De cursus heeft me enorm geholpen en ik voel me, als introvert in grote groepen, een stuk beter.
3. Bouw een sterk merk, zowel online als offline
Goede marketing begint met een sterk merk. Dus breng je merk naar buiten. Zorg ervoor dat al je marketing-materiaal; folders, brochures en visitekaartjes dezelfde look en feel hebben. Probeer ook eens iets anders dan anderen. Mijn visitekaartjes zijn bijvoorbeeld minicards van Moo bijzonder karton met een oranje laagje tussen voor en achterkant. Maar dat is niet alles wat je kunt doen. Ik gebruik een camerariem met mijn eigen patroon en logo, een eigen ontwerp notitieboek, zelfs het hoesje van mijn iPhone heeft mijn logo en patroon! Er gaat geen dag voorbij dat een klant het opvalt, en ze vinden het allemaal geweldig. In ons vak helpen we bedrijven en huizen op te vallen met vastgoedstyling en fotografie. Je komt veel geloofwaardiger over als jouw eigen styling zich echt onderscheidt. Lees anders ook dit artikel even over branding.
4. Maak van je auto een rijdende reclamezuil
Ik heb dit jaar een witte Fiat 500 gekocht terwijl ik had gezworen nooit meer een witte auto te kopen. Mijn vorige was ook wit maar helaas bleek dat ik niet de persoon was om regelmatig naar de wasstraat te gaan. Mijn auto was dus niet bepaald materiaal voor marketing uitingen. Op mijn vorige zwarte auto had ik magneten met mijn logo, slogan en website. Helaas onderweg verloren midden op de snelweg, geen aanrader dus, stel dat zo’n magneet was beland op de voorruit van een ander! Bestickering is de veiligste oplossing.
Maar let op: Heb je een apparatuurverzekering? Mijn dekking geldt niet als iets uit mijn auto wordt gejat wanneer er duidelijk opstaat dat ik fotograaf ben. Dus controleer je polis voor je hem in de stickers zet!
Breng je naam naar buiten: lees deze 12 offline marketingideeën voor vastgoedfotografen en vastgoedstylistenClick To Tweet5. Vraag om aanbevelingen
Maak er een gewoonte van om elke blije klant te vragen om je aan te bevelen. Doe het kort nadat je voor ze hebt gewerkt. Op dat moment zit je nog vers in hun gedachten. Geef ze de vrijheid om je werk te delen op sociale media maar vraag wel om je taggen, vermelding van de maker van het werk moet sowieso volgens de auteurswet dus dat is geen gekke vraag. Ze zijn ongetwijfeld erg gemotiveerd om hun positieve ervaring en de foto’s met hun vrienden, collega’s en familie te delen. Betere marketing is er niet.
Maak een paar ansichtkaarten met je beste werk en geef deze aan je opdrachtgevers om aan potentiële klanten te geven. Voeg gewoon een klein logo, website en mailadres toe op de achterkant. Zorg ervoor dat ze leuk zijn om te krijgen zodat het ze eerder op het prikbord gehangen worden dan verdwijnen in de oudpapierbak.
6. Laat overal je naam achter
Ik heb mijn branded notitieboek al genoemd. Wanneer een klant me zegt dat hij of zij het leuk vindt, duik ik mijn auto in om er een achter te laten. Altijd een leuke verassing. Pennen laten bedrukken met je logo en website is altijd een goed idee. Laten we eerlijk zijn, iedereen is altijd op zoek naar pennen. Bewaar ze dus in je tas en elke keer als je iemand ziet die zoekt naar schrijfgerei grijp je er een en help je die persoon uit de brand. Pen mag ie natuurlijk gewoon houden. En jouw naam dwaalt weer verder!
7. Bundel je diensten en maak een overzichtelijke prijslijst
Ook je tarieven zijn onderdeel van je marketing. Een van de beste dingen die ik voor mijn bedrijf heb gedaan, was het maken van een duidelijke prijslijst met alle diensten en producten die ik lever. Naast alle losse onderdelen bied ik 3 verschillende pakketten aan waar een kleine korting op zit ten opzichte van de losse diensten. De meeste van mijn klanten kiezen voor een van die pakketten. Ik kan ze een korting geven op bijvoorbeeld hoogte fotografie of 360º opnames omdat ik toch al op locatie ben.
Een ander ding dat ik met name tijdens de crisis goed verkocht en dus op mijn prijslijst stond is seizoensfotografie. Voor makelaars en huiseigenaren een impuls om me in te huren voor nieuwe buitenopnames wanneer het huis langer te koop staat. Niet alleen goed voor jouw marketing maar ook voor die van je klant!
Ik zet mijn prijzen echter niet op mijn website; Ik wil dat prospects me bellen en me er om vragen. Dat eerste contactmoment is de mogelijkheid om aan tafel te komen zitten zodat ik kan uitleggen wat ik anders doe en wat ze voor het geld krijgen. Want vergelijken ze mijn tarieven met de grote jongens, dat word ik direct opzij geschoven.
8. Stuur een kaartje naar je klanten
Een kaartje in de brievenbus vinden is in het digitale tijdperk best bijzonder. Stuur je een handgeschreven bedankkaartje aan je klanten dan krijgen ze het gevoel dat je echt aandacht voor ze hebt. Achterhaald de verjaardag van je vaste opdrachtgevers om ze een verjaardagskaart of een bos bloemen te sturen (als het een heel goede klant is!).
Vergeet niet om ze aan het einde van het jaar een kerst of nieuwjaarskaart te sturen. Op deze manier blijf je in gedachten en dat is erg belangrijk; als ze weer iemand nodig hebben weten ze je te vinden en ze verwijzen je eerder door naar iemand anders.
9. Maak kennis met de concurrentie
Veel vastgoedstylisten en vastgoedfotografen hebben het idee dat dit contraproductief is, maar het heeft echt voordelen als je je concurrenten persoonlijk kent: Je kunt klanten doorverwijzen die niet goed bij je passen en andersom kunnen zij dat ook doen. Trouwens, als je een opdracht niet kunt aannemen omdat je op vakantie gaat of als je ziek bent, is het altijd prettig om een betrouwbare back-up voor je klanten te hebben. Het contact met andere vastgoedstylisten en -fotografen in mijn regio, sommige heb ik zelfs het vak geleerd tijdens mijn cursussen, is van groot belang geweest voor de groei van mijn bedrijf. Grotere klanten huren me makkelijker in omdat ze weten dat ik een back-up achter de hand heb. Dus neem de telefoon op en maak vandaag nog een afspraak voor een lunch of een kop koffie!
10. Zoek de lokale media op
Lokale kranten, huis-aan-huis bladen en radio- en tv-stations zoeken altijd naar onderwerpen die ze kunnen delen met hun publiek. Ze moeten immers hun krant of show vullen. Het opstarten van je bedrijf is een goede gelegenheid om een persbericht te sturen, maar ook wanneer als je een vernieuwde dienst toevoegt. Misschien kun je een maandelijkse kolom schrijven met vastgoedstyling of fotografietips of een terugkerend item met inspirerende interieurs die je gestyld of gefotografeerd. En natuurlijk kunt je die content later plaatsen op je eigen blog.
11. Maak een welkomstpakket
Dit is een gangbare praktijk in de portret- en bruidsfotografiesector, maar het is ook een goede manier om een goede indruk achter te laten bij nieuwe klanten. Beantwoord in je welkomstpakket de vragen voordat ze de kans krijgen om ze te stellen en zelfs te reageren op vragen waarvan ze niet wisten dat ze ze hadden. Ik heb bijvoorbeeld een welkomstpakket gemaakt voor mijn particuliere klanten. Ze krijgen een brochure en checklists om hun huis klaar te maken voor de vastgoedstyling, de fotoshoot en de bezichtigingen. Daarnaast krijgen ze een kortingsbon voor mijn boek, Maak van je Thuis een Huis, klaar voor de verkoop.
12. Vraag om recensies
Ik moet toegeven, ik heb er een spuughekel aan om complimentjes te vragen, zo voelt het vragen om een recensie voor mij. Maar ik moet wel, en jij ook. Deel de positieve opmerkingen van je klanten in je marketingmateriaal, op je website en social media. Recensies geven je bedrijf “social proof”. Ga maar bij jezelf na, als jij iets koopt, lees je toch ook eerst de ervaringen van een ander?
Volgens mij zitten hier wel wat offline marketing ideeën tussen waar je wat mee kunt om je naamsbekendheid te vergroten. Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt om aan deze lijst toe te voegen zodat we er allemaal van kunnen profiteren. Laat je een tip achter in de reacties hieronder?
Op deze pagina staan affiliate links. Ik gebruik dergelijke links alleen als ik volledig achter het product en de inhoud ervan sta en het waard is om de informatie met jou te delen. Ik steek behoorlijk wat tijd in mijn blog om te zorgen voor goede en waardevolle content. Door gebruik te maken van de links op deze pagina krijg ik een klein percentage van het aankoop bedrag. Daardoor kan ik doorgaan met schrijven zonder dat het jou wat kost. Wil je dat niet dan kun je de betreffende zaken gewoon online vinden!
Manou zegt
Hoi Nicolette,
Alweer een top artikel! Knap, meid.
Recenties op papier krijgen van je klanten is niet eenvoudig.
👉 Mijn tip: Als je na belt en klant zegt: “Het zijn knappe fotos, we zijn super tevreden. We zouden je aanbevelen.”
Vraag dan gewoon even of je dit zo mag citeren en schrijf ze zelf.
Groetjes,
Manou
Nicolet zegt
Dankjewel Manou. Inderdaad, een heel goede tip, altijd alert blijven om recensies te vragen!