Met 8 templates om je workflow te versnellen!

Komende week geef ik weer les aan 5 enthousiaste dames tijdens de Cursus Vastgoedpresentatie. Iedere cursus komt er wel weet iets aan informatie bij. Ook ik leer steeds weer bij en dat geef ik graag door! Deze keer leer niet alleen aan mijn cursisten hoe ze sneller fotocompilaties maken in Photoshop CC. Ik deel het ook met jou!

Je kent het wel, je hebt rechtopstaande foto’s of detailopnames gemaakt en wilt die samenvoegen in een bestand. Als je een beetje ervaring hebt is het niet zo heel veel werk om het te doen maar met het gebruik van slimme objecten gaat het nog veel sneller én heb je iedere keer dezelfde verhoudingen en witte rand. Om jouw werkproces te versnellen deel ik graag zes templates voor fotocompilaties die ik heb gemaakt.

Foto's combineren in één afbeelding

Met wat ervaring in Photoshop is het niet zo moeilijk om twee of meer afbeeldingen op één foto te combineren. Maar toen ik de Slimme Objecten ontdekte in Photoshop, heb een set templates gemaakt voor mijn fotocompilaties waarmee ik de snelheid van mijn workflow flink omhoog heb geschroefd. Het bespaart me per opdracht zeker een minuut of 10. Reken dat maar uit wanneer je jaarlijks 200 opdrachten doet. Dat scheelt me letterlijk meer dan 4 werkdagen! Ik hoef de afmetingen van de afbeeldingen niet aan te passen; Ik hoef geen kleur voor de achtergrond te kiezen en ik hoef geen witte lijn meer rond de foto’s te maken om ze op te laten vallen. En, niet onbelangrijk om consistent te blijven; Ze hebben allemaal dezelfde kleur, verhoudingen, afstand en dikte van de lijnen! Ik ben ben gek op mijn templates met Slimme Objecten. De afbeeldingen boven mijn blogs? Ook allemaal templates!

Hoe maak je templates voor fotocompilaties?

 • Open een nieuw bestand in Photoshop, kies de gewenste grootte, voor Funda kies je afbeeldingen voor web en je tikt bij de afmetingen 2160 x 1440 in. Dan hou je dezelfde verhoudingen als je gewone foto's. Kies vervolgens een achtergrondkleur. Ik houd het op een warme grijstint.

Create new document

 • Gebruik het gereedschap Rechthoek om een ​​achtergrond te maken die de rand van de afbeelding wordt; Ik geef er de voorkeur aan om deze rand wit te houden. Houd in gedachten dat het in de juiste verhouding moet zijn. Gebruik eventueel een bestaande foto als sjabloon. 
 • Zorg ervoor dat het linker zijpaneel “Lagen” zichtbaar is. Staat die er niet; ga naar Menu > Venster en selecteer Lagen.

 • Kies nu de laag van de rechthoek die je zojuist hebt gemaakt, klik met de rechtermuisknop en kies laag kopiëren.
 • Verdeel beide lagen gelijkmatig over de achtergrond.
 • Selecteer beide rechthoeken en kopieer ze opnieuw.
 • Houd de selectie vast en maak ze iets kleiner, terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt.
 • Verander de kleur van de bovenste laag. De kleur doet er niet toe, omdat deze alleen als plaatshouder voor je foto's zal fungeren. Het maakt het je gewoon makkelijker om later de juiste laag te selecteren
 • Leg ze over de witte rechthoeken; die zien er nu uit als randen.
 • Selecteer de eerste van de gekleurde lagen en klik op de kleine hamburger-knop rechtsboven in het lagenpaneel.

 • Kies de optie “Omzetten naar Slim Object”. Herhaal deze stap voor de andere rechthoek.
 • Rechts onderin het lagenpaneel kun je een map aanmaken. Sleep daar de achtergrondlagen (de witte) in. Zorg we wel voor de die map onder de slimme objecten staat. Hernoem de slimme objecten door te dubbelklikken op de naam in het paneel. Ik noem ze simpelweg: Plaats je afbeelding – rechts en Plaats je afbeelding – links.
 • Sla je template op als een PSD-bestand.

Yay! Nu je hebt je eerste template gemaakt met slimme objecten!

Ik heb geleerd om fotocompilaties met slimme objecten te maken in Photoshop!Click To Tweet

Hoe gebruik je de fotocompilaties?

Het gebruik van de templates is supersimpel:

 • Open het bestand in Adobe Photoshop
 • Zorg ervoor dat het paneel “Lagen” zichtbaar is. Zo niet; ga naar Menu >  Venster en selecteer Lagen.
 • Dubbelklik op het kleine symbool aan de rechterkant van het miniatuurtje, je laag wordt nu geopend in een nieuw venster.

Double Click Icon

 • Open je Finder of Explorer en zoek de foto’s die je wilt gebruiken. Sleep het gewoon van de map naar het Photoshop-venster dat net is geopend. Heeft het fotobestand dezelfde verhoudingen dan wordt het onmiddellijk in de juiste grootte geplaatst.

Place photo

 • Wil je een detail gebruiken? Selecteer de laag van de afbeelding die je zojuist hebt geplaatst. Selecteer Verplaatsen in je gereedschappenpaneel.
 • Houd de Shift-toets ingedrukt, vergroot de afbeelding door hem vanuit een van de hoeken uit te rekken en schuif deze op de juiste plaats. (Door de Shift-toets ingedrukt te houden, zorg je ervoor dat de verhoudingen intact blijven.) 
 • Druk op Enter op je toetsenbord, sluit het venster met de foto, bewaar de afbeelding. Je ziet nu je template met je eerste afbeelding er in.

Repeat step

 • Volg dezelfde procedure met de andere afbeeldingen en sla je template op als een .jpg-bestand
 • Sluit ten slotte je template maar sla hem niet op! Dan hebt je, de volgende keer dat je hem nodig hebt, een schoon bestand!

Versnel je workflow met deze 8 gratis templates!

Nou, is dit niet veel sneller dan al die afbeeldingen handmatig aanpassen en plaatsen? Deze templates maken mijn leven in ieder geval een stuk gemakkelijker. Om ook jouw workflow te versnellen, kunt je de acht verschillende templates die ik heb gemaakt downloaden.

Smart Object Templates

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter dan stuur ik je de bestanden en ik houd je ondertussen op de hoogte met mijn nieuwsbrief

Een kleine opmerking: je kunt deze sjablonen alleen gebruiken met de volledige versie van Adobe Photoshop CC*. Ze werken niet in Photoshop Elements. Photoshop CC is verkrijgbaar als abonnement in combinatie met Adobe Lightroom CC voor slechts €9,95 per maand ex. btw.

De links op deze pagina

Bij een aantal tips op deze pagina staan affiliate links. Ik gebruik dergelijke links alleen als ik volledig achter het product en de inhoud ervan sta en het waard is om de informatie met jou te delen. Ik steek behoorlijk wat tijd in mijn blog om te zorgen voor goede en waardevolle content. Door gebruik te maken van de links op deze pagina krijg ik een klein percentage van het aankoop bedrag. Daardoor kan ik doorgaan met schrijven zonder dat het jou wat kost! Wil je dat niet dan kun je de betreffende zaken gewoon online vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *