Wanneer iemand mij vraagt of ik naast vastgoedfotografie nog ander soort foto’s maak, reageer ik altijd met: “Nah, ik hou niet van mensen” Het lijkt er misschien niet op maar ik ben een ontzettende introvert, in grote groepen mensen kwijn ik weg en ben ik een muurbloempje. Tenzij ik in een situatie terecht komt die indruist tegen mijn visie, dan kan ik echt voor mijn ideeën staan. (Gespleten persoonlijkheid?). In ieder geval had ik 11 jaar geleden nooit kunnen bedenken dat ik iemand zou zijn die mensen inspireert en stimuleert om te beginnen met vastgoedstyling en interieurfotografie en hen helpt de doelen te stellen om hun bedrijf op te zetten en te laten groeien.

Soms ben ik er nog steeds verbaasd over dat ik juist zo ontzettend van les geven houd, mijn hele ziel en zaligheid kan ik er in kwijt zolang ik mijn groepen echt klein kan houden! (5 cursisten, maximaal!) Waarschijnlijk niet de beste manier om rijk te worden, maar ik hou van de interactie, de persoonlijke, coachende benadering. Daar ligt mijn kracht.

Wat heeft dat allemaal te maken met het stellen van doelen? Nou ja, alles! Ik, mijn bedrijf, heb een duidelijke visie, heb mijn normen en waarden op papier gezet. Door ze te kennen, kan ik mijn doelen afstemmen op die richtlijnen.

Dat betekent niet dat mijn business model nooit verandert; sterker, het is continu aan het evolueren. Zonder evolutie geen groei, zonder groei zou ik me waarschijnlijk stierlijk vervelen. En verveling is moordend, toch?

Ik heb een werkboek gemaakt dat je kunt downloaden om de komende week alvast te starten met jouw plan voor het nieuwe jaar, je kunt het gewoon op de computer invullen of uitprinten.

doelen stellen business goals en planner werkboek

Stap 1: Noteer je Visie en kernwaarden.

De eerste stap naar een goede planning is om je visie en kernwaarden op te schrijven, liefst letterlijk, met een pen en papier.

Om je een paar ideeën te geven, hier zijn de mijne:

Mijn huidige visie 

 • Ik help makelaars hun vastgoed op de best mogelijke manier in de markt te zetten door realistische en eerlijke foto’s te maken van hun woningaanbod.
 • Ik help de opdrachtgevers van mijn klanten met een persoonlijke én gepersonaliseerde aanpak.
 • Ik wil het ‘echte' terug brengen in vastgoedfotografie. Geen nepblauwe luchten, geen HDR, geen flits, gewoon natuurlijk licht en daarom:
 • Help ik anderen hun bedrijf te laten groeien door interieurfotografie met natuurlijk licht aan hun servicepakket toe te voegen, hen te leren om hun manier van denken te veranderen van ik ben vastgoedstylist/fotograaf naar: Ik ben ondernemer die vastgoedstyling en fotografie aanbiedt als dienst en hoe ze een sterk en onderscheidend merk creëren.
 • Ik geef les met de oprechte intentie om mijn cursisten te helpen, dat houdt niet op wanneer de cursus is afgerond: Mijn studenten houden toegang tot mij omdat de hulpvraag meestal pas komt op het moment dat ze het geleerde implementeren.

Mijn kernwaarden

Ik heb zo’n lijst erbij gepakt met kernwaarden en na veel heen en weren kwam ik uit op:

 • Nieuwsgierigheid
 • Kennis
 • Uitdaging
 • Eerlijkheid
 • Kracht
 • Innovatie

Maar nu ik er zo naar kijk kan ik ze terugbrengen naar twee stuks: Eerlijkheid en Innovatie. Waarom? Omdat voor Innovatie nieuwsgierigheid, kracht, uitdaging en kennis nodig zijn. Uiteindelijk gaat het bij mij dus om oprechtheid en vooruitgang. Dat is de liniaal waarlangs ik al mijn beslissingen kan leggen.

Jouw visie en kernwaarden

Voordat je het komende jaar gaat plannen: Wat is je visie, wat zijn je kernwaarden? Kortom: Wat is belangrijk voor jou?

Schrijf ze op in een notitieblok, je planner, in Evernote of print het uit en hang het aan de muur: Alle plannen die je maakt moet in lijn met wat je hier hebt opgeschreven. Zorg er dus voor dat je ze altijd bij de hand houdt.

Stap 2: Je langetermijnvisie

Ik weet het, het is al lastig om te bepalen waar je over een jaar wil staan, laat staan over 5 jaar. Maar als je niet duidelijk hebt waar je op de lange termijn naar toe wilt als ondernemer is het lastig doelen te stellen om te groeien, je hebt immers geen duidelijke drijfveer om iets te bereiken. Nogmaals, laten we een kijkje nemen naar de mijn langetermijnvisie om je wat ideeën te geven. Die van mij is zelfs iets verder gesteld dan 5 jaar; dat heeft te maken met nu nog thuiswonende kinderen maar hier wil ik staan over 8 jaar:

 • Mijn man en ik wonen en werken in Italië en organiseren retraites en cursussen voor fotografen en startende ondernemers om hun bedrijf te laten groeien met vastgoedstyling, vastgoedfotografie, lifestyle, food en stilleven fotografie.
 • Ik fotografeer interieurs, stilleven en lifestyle voor tijdschriften.
 • Daarnaast geef ik online fotografie- en ondernemerscursussen met dezelfde persoonlijke benadering en aandacht als mijn huidige cursussen.

Dat zijn geen gemakkelijke doelen, ik weet niet eens of ik ze alle drie ooit zal kunnen bereiken, maar ik weet tenminste waar ik naartoe wil en daar werk ik aan. Als doelen gemakkelijk te halen zijn hoef je er niet naar toe te werken, dan moet je het gewoon nu doen.

Wat is jouw langetermijnvisie?

Een goed doel moet je uitdagen, je misschien zelfs de stuipen op het lijf jagen (zoals in 8 jaar naar Italië verhuizen!). 

Stap 3: Wat moet je doen om je langetermijnvisie te bereiken

Zoals je ziet, is mijn langetermijnvisie niet in geheel in lijn met mijn huidige. Nu help ik makelaars en geef ik cursussen in Nederland. Om mijn doelen over 8 jaar te bereiken, moet ik mijn marketing en mijn fotografie aanpassen. Daarnaast zijn er ongetwijfeld vaardigheden die ik verder moet ontwikkelen. Ondernemen is niet statisch, maar mijn kernwaarden zijn dat wel: Dat is wie ik ben en waarom mensen voor mij kiezen.

De Cursus Vastgoedpresentatie die ik geef, is voor een Nederlands sprekend publiek. Het is moeilijk om naar de heuvels van Toscane te verhuizen en voldoende omzet te maken om lekker van te leven met zo nu en dan een retraite, opleidingsweek en wat fotografieopdrachten. Mijn huidige opleiding wil ik dus omzetten naar een online programma, met dezelfde aanpak persoonlijke benadering als mijn offline cursussen.

En om eerlijk te zijn: Op dit moment weet ik nog niet eens exact hoe ik dat vorm moet gaan geven.

Maar ik weet wel dat ik veel meer moet bloggen, boeken schrijven, video's moet maken en al mijn huidige werk moet vertalen naar het Engels! 

Met het omzetten van de cursussen van het domein nicoletgroen.com naar Picture & Space, het tweetalig maken van deze website én de accreditatie van de Cursus Vastgoedpresentatie door de International Association of Home Staging Professionals, heb ik hier ik het afgelopen jaar de eerste stappen in gezet.

Waar sta jij over 5-10 jaar?

Het is jouw beurt: Wat is er anders in jouw leven over vijf of tien jaar? Wat heb je bereikt? Wat voor soort opdrachtgevers heb je? Waar woon jij? Heb je werknemers? Wat is je omzet? Schrijf je dromen op, ook al lijkt het nu volledig onhaalbaar. Onthoud dat het echt uitdagend moet zijn! Welke stappen moet je de komende jaren nemen om dat te bereiken?

Stap 4. Kies je Primaire Doel voor komend jaar

Om aan je langetermijnvisie te werken, moet is het belangrijk om één volgend hoofddoel kiezen om het komende jaar aan te werken. Je langetermijnvisie is nog te ver weg, te abstract. Ga je je daar op focussen dan loop je waarschijnlijk vast en bovendien heb je ondertussen ook nog een bedrijf te runnen en een omzet te halen.

Het Primaire Doel geeft je nu iets dat je acties regisseert, iets om op te focussen.

Hoe weet je of dit het juiste doel is?

Allereerst moet het afgestemd zijn op je langetermijnvisie. Je zult heel wat acties ondernemen die op hun plaats moeten vallen om je primaire doel. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je het binnen 6 maanden kunt bereiken en het moet je voldoende aansporen om actie te ondernemen!

Wat is mijn primaire doel?

Hoewel het verleidelijk is om direct een van mijn langetermijndoelen na te streven en me op tijdschriften te gaan richten is dat in dit stadium niet de beste keuze. De belangrijkste manier om die inkomstenbron in de toekomst te vervangen is het geven van meer cursussen. Mijn online programma opzetten wordt dus mijn primaire doel.

Ik kan nu namelijk niet stoppen met vastgoedpresentaties en dat wil ik ook niet. Mijn makelaars geven me namelijk voldoende opdrachten om een goed basisinkomen te genereren voor mij en mijn familie. En niet onbelangrijk: Ook na 11 heb ik er nog steeds plezier in het verzorgen van vastgoedpresentaties. Maar als ik naar Toscane wil, zal mijn online programma op termijn die inkomsten moeten vervangen.

Mijn primaire doel voor 2019 is dus: Eind 2019 heb ik 25 inschrijvingen voor mijn nieuwe online cursus.

Wat is jouw primaire doel?

Maak het een SMART doel;  specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden doel. Je moet er heel wat stappen voor zetten om het te bereiken maar het is te doen.

Stap 5: Stel je kwartaaldoelen in

Nu je het primaire doel voor de komende 12 maanden hebt vastgesteld, ga je het opsplitsen in kwartaaldoelen. Ik heb mijn primaire doelen gebroken in verschillende kwartaaldoelen

Tegen het einde van Q1 

 • Ben klaar met de teksten van mijn nieuwe boek 
 • Heb ik de helft van de cursuscontent geschreven
 • Is het gewoonte geworden om 2 blogs per maand te schrijven

Tegen het einde van Q2 

 • Zijn mijn vier boeken vertaald naar het Engels en liggen ze bij de drukker.  
 • Stuur ik 1 nieuwsbrief per maand
 • Start ik de voorinschrijvingen voor de online cursus.

Aan het einde van Q3

 • Is de cursuscontent afgerond
 • Heb ik twee beta cursussen gegeven
 • Zijn de punten die naar voren zijn gekomen uit de beta cursussen doorgevoerd 

Tegen het einde van het vierde kwartaal

 • Heb ik 2000 abonnees op mijn mailinglijst
 • Heb ik 25 aanmeldingen voor mijn online programma
 • Heb ik 26 blogs geschreven

Natuurlijk blijf ik natuurlijk gewoon vastgoedpresentaties doen en en cursussen. Die cursussen plan ik natuurlijk in maar, behalve het zo nu en dan promoten, voorbereiden, nakijken van huiswerkopdrachten, verzenden van documenten en het printen van certificaten hoef ik daar geen aparte planning voor de maken: Dat is het “gewone” werk in mijn bedrijf. Met mijn kwartaaldoelen werk ik aan de groei van mijn bedrijf.

Wat worden jouw kwartaaldoelen?

Zie je waar ik naartoe ga? Kun jij je primaire doel ook opsplitsen in haalbare kwartaaldoelen?

Download ook het gratis Business Goals & Planning Werkboek om jouw doelen vast te stellen én te bereiken!Click To Tweet

Stap 6: Verdeel je kwartaaldoelen in maandelijkse projecten

Nu kunnen we de kwartaaldoelen hebben ingesteld, kunnen je beginnen met het plannen van maandelijkse projecten. Wat moet je doen om je kwartaaldoelen te bereiken?

Laten we als voorbeeld mijn eerste kwartaaldoel nemen:

Tegen het einde van Q1 

 • Ben ik klaar met de teksten van mijn nieuwe boek 
 • Heb ik de helft van de cursuscontent af
 • Is het gewoonte geworden om 2 blogs per maand te schrijven

Projecten die ik moet uitvoeren om de teksten van mijn nieuwe boek klaar te hebben

 • Onderwerpen en indeling bepalen
 • Inhoud van Maak van je Thuis een Huis omzetten voor vakgenoten
 • Research doen voor de overige onderdelen
 • Schrijven van teksten
 • Zoeken van beeldmateriaal
 • Opmaken van het boek

Om mijn helft van de cursuscontent af te hebben moet ik:

 • Het platform kiezen waarin ik de cursus wil geven
 • De outline bepalen aan de hand van de reguliere cursus
 • Alle bestaande teksten vertalen naar het Engels
 • Video-intro’s maken voor de eerste vier modules

Om twee blogs per maand te kunnen schrijven is het nodig om:

 • 26 Onderwerpen te kiezen voor de diverse categorieën
 • Een overzichtelijke planning te maken
 • 6 Teksten te schrijven
 • 6 Teksten te vertalen naar het Engels
 • Beeldmateriaal te zoeken
 • Grafische ontwerpen te maken 
 • Te publiceren in WordPress
 • De blogs te plannen op social media
 • Wekelijks het bereik te checken in Google Analytics en te noteren in een spreadsheet.

Bepalen wat eenmalige acties zijn en wat terugkerende acties zijn

Als je bovenstaande doorleest zie je dat er veel dingen staan die eenmalig moeten gebeuren: De eerste twee projecten. Natuurlijk moet de inhoud, als de cursus loopt, wel up-to-date blijven maar het zullen nooit routineklussen worden. Deze punten zijn allemaal Acties.

Om mijn derde doel te bereiken heb ik twee actiepunten: 26 onderwerpen kiezen om dit jaar te over te schrijven en een overzichtelijke planning maken. Ook dat is een eenmalig iets, althans, voor dit jaar.

Alle andere punten keren steeds terug. Het is belangrijk om voor ieder project te bepalen wat eenmalige acties zijn en wat iets is dat je continu zult blijven doen. Waar je de rest van het jaar rekening mee moet houden in de planning: Dat zijn de Standaard Acties: onderdeel van je routine.

Jouw kwartaaldoelen omzetten naar acties en standaard acties

Kun jij, aan de hand van bovenstaand voorbeeld, jouw kwartaaldoelen omzetten naar acties en besluiten wat eenmalige acties en standaard acties zijn?

Stap 7: Wat heb je nodig om je primaire doel te realiseren? 

Nu gaan we kijken naar de resources die je al in huis hebt en waar je nog in moet investeren. Voor mijn doelen heb ik het meeste al in huis: Mijn blogplatform is ingericht en inmiddels tweetalig. Ik heb de Social Warfare plugin zodat mensen makkelijk mijn posts kunnen delen. Om mijn social media te plannen gebruik ik Missinglettr voor LinkedIn, Facebook, Twitter en Google+, Tailwind voor Pinterest en Later voor Instagram. Nieuwbrieven verzend ik met MailerLite.

Voor research gebruik ik de Airstory Chrome add-on voor het schrijven van Engelse teksten kan ik niet zonder Grammarly. Mijn grafische ontwerp doe ik in Adobe Illustrator en Indesign; ik heb het volledige Creative Cloud abonnement.

Wat mis ik nog: Een webinarplatform, software om instructievideo’s op te nemen. De nodige kennis om een goed lopende online community op te zetten voor mijn cursisten, daarvoor moet ik investeren in een cursus. En tot slot: Ik mis tijd dus ik moet besluiten om geen grafisch ontwerpopdrachten of webdesign meer te doen en ook geen copywriting opdrachten meer aan te nemen. Dat werk ligt immers niet meer in lijn met mijn lange termijnvisie. Het zal de omzet dit jaar wel iets drukken maar om uiteindelijk te groeien is het echt noodzakelijk om tijd vrij te maken nee te zeggen tegen bepaalde opdrachten.

Wat heb jij al in huis en wat heb je nog meer nodig?

Wat heb jij al in huis? Moet je systemen creëren, processen automatiseren, een e-maillijst samenstellen, actief lid worden van een lokaal netwerk? Moet je, net als ik, Nee zeggen tegen bepaald soort opdrachtgevers of wordt het misschien tijd om personeel in te huren? Mis je noodzakelijke kennis?

Schrijf alles op wat je al hebt, vaak is het meer dan je denkt. En maak vervolgens een lijst met dingen waar je in moet investeren. 

Stap 8. Waar stel je jouw doelen in en hoe houd je ze bij?

Hoewel ik voor alle normale opdrachten BusyCal in combinatie met BusyContacts gebruik, Apple’s native Calendar en Contacten op steroïden en voor projecten Notion gebruik, miste ik iets om rustig te gaan zitten, na te denken en te schrijven. Twee jaar geleden kocht ik voor het eerst sinds de start van mijn bedrijf, een papieren planner. Vorig jaar ontdekte ik de Goal Digger planner gekocht van MiGoals, een Australisch bedrijf dat gelukkig wereldwijd wordt verzonden. Hierin kan ik niet alleen mijn dagelijkse afspraken in kwijt maar ook al mijn doelen, weekreflecties en ideeën.

Goal Digger Planner

De Goal Digger planner is niet de aller goedkoopste agenda, bovendien moet je hem uit Australie laten komen maar hij is echt super. Als je hem via deze link aanschaft krijg je 20% korting en kost hij, inclusief verzending, ongeveer € 42. Schrik niet van de dollar prijzen, de waarde van de Australische dollar ligt een stuk lager dan de US dollar. Overigens krijg ik hier niks extra's voor behalve 20% korting op een volgende bestelling maar die heb ik inmiddels al binnen.

Ieder weekend, meestal op zaterdagochtend onder het genot van een latte, een bak fruit en een croissantje bij Local in Hoorn, neem ik samen met manlief de week door. Ik pak mijn planner erbij en zet er al mijn doelen voor de komende week in: Zowel mijn dagelijkse werk als de langetermijn doelen. Dat rustmoment heb ik kennelijk even nodig om vooruit te kijken.

Stap 9. Vier wat je hebt bereikt!

Heel belangrijk: Vier ieder doel dat je hebt bereikt, niet alleen je primaire doel maar ook je kwartaaldoelen en de stappen die je daar in zet. Maak een lijst met dingen waarmee jij jezelf beloont voor je harde werk, dat hoeft echt niks groot te zijn. Een latte macchiato in je favoriete café, uit eten, een nieuw boek, eindelijk weer eens naar de bioscoop. Je mag namelijk best trots op jezelf zijn en er even bij stil staan!

Houd er rekening mee dat niet alles lukt

Ik wou dat het afronden van projecten ook zo eenvoudig was als een middagje gaan zitten om alles op papier te zetten. Ik moet namelijk iets opbiechten: Mijn doelen voor vorig jaar zagen er namelijk bijna hetzelfde uit als dit jaar! De eerste 3 maanden heb ik me er keurig aan gehouden tot de IAHSP Europe conferentie roet in het eten gooide. Nou ja, roet. Ik besloot mijn planning vooruit te schuiven omdat ik, volledig onverwacht, geïnspireerd raakte om de IAHSP accreditatie aan te vragen.

Wat heb ik wel bereikt voor mijn langetermijnvisie:

 • De website Picture & Space is inmiddels tweetalig en ik heb WooCommerce ingericht, daar zag ik als een berg tegen op.
 • De cursus vastgoedpresentatie is uitgebreid met de module vastgoedstyling
 • Mijn cursus is geaccrediteerd!

Het leven gebeurt

Helaas hebben heel veel mensen de neiging, ik ook, om dan maar helemaal te stoppen. Laten we eerlijk zijn: Hoeveel mensen beginnen het nieuwe jaar niet met goede voornemens? En hoeveel houden die voornemens vol tot eind januari? Heel erg weinig. Waarom? Ze gaan een keer de fout in en werken een hele reep chocolade naar binnen werken of steken na dag 5 toch weer een sigaret op. Wat er gebeurt: Ze focussen op hun fouten, voelen zich mislukt: Ik kan het toch niet dus dan kap ik er maar mee. Als je je leert focussen op die 5 dagen dat het wel heel erg goed ging en gewoon accepteert dat je een keer de verkeerde afslag hebt genomen maar vervolgens denkt: Wow, ik heb het 5 dagen volgehouden, ik heb dus laten zien dat ik het kan. Gisteren ging het misschien niet goed maar vandaag ga ik gewoon weer verder.

Het leven gebeurt! Door duidelijke doelen te stellen geef je jezelf houvast. Maar wees niet te streng voor jezelf. Soms gebeuren er nou eenmaal dingen waardoor het even niet lukt. Maar als je je focust op de dingen die wel goed gingen kun je de draad weer oppakken!

Dieper hierop in gaan?

Ik heb vorig jaar de cursus Goal Setting & Planning to Grow you Standout Business gevolgd van Tara Gentile op CreativeLive, ga je door die cursus heen dan zie je heel veel overeenkomsten met mijn methode. Tara gaat er nog dieper op in en leidt je door het hele proces heen. Het heeft mij echt enorm geholpen om meer duidelijkheid te krijgen over waar ik als ondernemer en als mens naar toe wil en hoe ik dat bereik.

Vergeet niet je werkboek te downloaden:

 

Bij een aantal tips op deze pagina staan affiliate links. Ik gebruik dergelijke links alleen als ik volledig achter het product en de inhoud ervan sta en het waard is om de informatie met jou te delen. Ik steek behoorlijk wat tijd in mijn blog om te zorgen voor goede en waardevolle content. Door gebruik te maken van de links op deze pagina krijg ik een klein percentage van het aankoop bedrag. Daardoor kan ik doorgaan met schrijven zonder dat het jou wat kost! Wil je dat niet dan kun je de betreffende zaken gewoon online vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *