Tijdens de Opleiding Vastgoedpresentatie richt ik me niet alleen op de fotografie maar ook op branding en ondernemen: Het internet verandert voortdurend dus is het trainingsmateriaal gericht op wat nu belangrijk. Natuurlijk leer je ook op welke manier je jouw bedrijf het beste online kunt profileren. Een punt waar weinig Vastgoedstylisten zich optimaal mee bezighouden is bloggen.
Bloggen is het schrijven van jouw gedachten en jouw ideeën, inzicht geven op de manier waarop jij werkt, in jouw eigen stijl. Je kunt je afvragen waarom je als vastgoedstylist moet bloggen. Ik geef je 5 goede redenen waarom het is van essentieel belang in ons vakgebied:
Waarom bloggen een goed idee is:
- Door te bloggen over vakinhoudelijk zaken zorg je dat jij en jouw bedrijf geloofwaardig worden en dat is in onze sector is van cruciaal belang.
- Je creëert een “buzz” rond jouw bedrijf en vastgoedpresentatie in het algemeen.
- Het is goed voor je zoekmachine optimalisatie en dus de vindbaarheid van je website – Wie wil dat niet?
- Je kunt je maillijst ermee laten groeien en daarmee je pijplijn vullen met potentiële klanten.
- Een groot deel van je omzet genereer je uiteindelijk door mensen eraan te herinneren dat je er bent.
Ik hoor je denken: Er zijn zoveel vastgoedstylisten die interessante content schrijven die nooit wordt gelezen… Het is inderdaad een complete verspilling van tijd om te bloggen zonder dat met een goed doordacht plan te doen. Dus hier komt het:
Mijn 7 stappen naar succesvol bloggen voor vastgoedstylisten
1. Wie precies je doelgroep?
Als een professional heb je veel verschillende doelmarkten waar je voor kunt schrijven. Veel stylisten lijken echter te schrijven voor collega’s. Ervaring en kennis delen is een groot goed maar als je jouw blog wilt gebruiken om je bedrijf te profileren moet je je richten op je doelgroep. In de cursus praten we over jouw doelgroep, waar je ze kunt vinden. Op welke websites en sociale platforms kun je ze bereiken. Wat zou jouw doelgroep willen leren en ook: Wat zullen ze delen zodat jouw bereik steeds groter wordt. Als je weet wie tot je doelgroep behoren kun je je gemakkelijker richten op je key words.
2. Wat zijn je key words?
Een van de mooie dingen van vastgoedpresentatie ten opzichte van de ontwerp-industrie zijn de weinige echte zoekwoorden die er zijn en dat is een goede zaak want daarmee is het gemakkelijker om die termen toe te passen
Voor ons vakgebied zijn de belangrijkste woorden waarop gezocht wordt vastgoedstyling, vastgoedstylist, vastgoedpresentatie, vastgoedfotografie, interieurfotografie, verkoopstyling en verkoopstylist (de laatste zijn termen die ik zelf liever niet gebruik maar daarover in een volgende blogpost). Om de top van Google te bereiken met deze zoekwoorden kan lastig zijn, dus moet je out of the box denken. Maak een lijst van je belangrijkste diensten en bedenk hoe iemand die diensten zou formuleren in een zoekopdracht. Daaruit volgt een lijst met specifieke termen en je hebt een uitgangspunt voor je blogposts.
Een cool hulpmiddel om ideeën op te doen voor je blogpost is www.answerthepublic.com. Helaas niet beschikbaar in het Nederlands maar als je het woord home staging in tikt krijg je een hele lijst met mogelijke titels voor blogposts. De vragen die je krijgt zijn namelijk gegenereerd uit zoekopdrachten die mensen hebben intikt in Google.
3. Hoe trek je de aandacht van je doelgroep?
Niemand wil platte tekst lezen. In een tijdperk van waarin de meeste mensen een korte aandachtsspanne hebben, is het cruciaal dat je artikel visuele aantrekkelijk en leesbaar is! Met de volgende dingen kun je de aandacht trekken én houden
- Een goede kop is heel belangrijk – Er zijn online veel tools te vinden die je kunnen helpen met het samenstellen van een goede top. Kennis van de Engelse taal is overigens wel prettig want de meeste tools zijn gericht op de Angelsaksische markt. Maar het geeft je zeker goede ideeën en een vertaalslag is, eventueel met behulp van translate.google.com zo gemaakt. Vergeet ook zeker niet tussenkoppen te gebruiken. Niet alleen word je tekst daarmee overzichtelijker, Google scant de H1, H2, H3 etc. tags. Maak er dus gebruik van en verwerk je keywords er in je koppen en tussenkoppen.
- Sterk beeldmateriaal – Als vastgoedstylist maak je deel uit van de beeldende industrie. Een foto zegt meer dan 1000 woorden dus maak er gebruik van. Heb je een redelijke kennis van de Adobe programma’s Photoshop CC of Illustrator dan kun je die programma’s inzetten om beeldmateriaal te maken dat past bij je merk. Anders zou ik beslist kijken naar canva.com. Canva is een gratis online tool waarmee je beeldmateriaal kunt maken. In de betaalde versie Canva at Work kun je je eigen lettertypes toevoegen en templates maken die je keer op keer kunt inzetten. Zo wordt iedere blogpost die je deelt op social media direct herkenbaar is als een van jou. Heb je geen zin om zelf iets te ontwerpen? Kijk dan eens op CreativeMarket. Daar kun je echt heel veel templates vinden voor een heel redelijke prijs. Deze set van Station Seven bijvoorbeeld.
- Leesbaarheid – Heb je een WordPress site installeer dan zeker de plugin Yoast SEO. Niet alleen is dat een fantastische tool die je helpt met het goed vindbaar maken van je artikelen. Er zit ook een hulpmiddel in die de je teksten scant op leesbaarheid.
- Grammatica – Het mag voor zich spreken dat je teksten grammaticaal kloppen. Vergeet nooit een spellingcheck te doen en lees je teksten een paar keer goed door voor je op de publicatieknop drukt. (Looks who is talking, mijn teksten barsten vaak van de tikfouten!)
Ben je onzeker en wil je meer weten over schrijven? Ik heb zelf de cursus How to create addictive content van Melissa Cassera gevolgd op CreativeLive. Wel in het Engels, sorry! Er is ongetwijfeld ook genoeg geschreven over bloggen in het Nederlands maar ik deel alleen wat ik ken en wat ik goed vind.
4. Wanneer moet je posten?
Het gaat niet zo zeer over het moment van de dag (hoewel ik zelf het liefst de middag aan houd), maar hoe vaak? Bloggen kost tijd, dus om te beginnen bijvoorbeeld een keer in de twee weken op woensdag. Plan vooruit en ontwikkel een blogkalender op basis van de ideeën die je hebt gebrainstormd in stap 1-3. Ik heb er eentje voor je gemaakt die je op de computer kunt invullen of kunt printen:
Het beste is natuurlijk om regelmatig iets te publiceren, soms lukt het niet, wegens tijdsgebrek of te weinig inspiratie. Er is echter niets erger dan een websites waarvan de laatste blog is geplaatst in 2016. Ik heb zelf de datumnotatie op mijn blog uitgezet, het is soms even zoeken waar je dat moet doen want die instelling is theme afhankelijk. Heel suf, maar als ik een blogpost zie van 2013 besteed ik er weinig aandacht aan terwijl er misschien wel hele waarde informatie in staat. Door de datumnotatie uit te zetten voorkom je dat mensen het gevoel hebben dat het “oud nieuws” is. Maar het belangrijkste je in ieder geval niet de indruk wekt dat je al een tijd niets hebt geplaatst!
5. Waar deel je jouw blogs?
De sleutel tot succesvol bloggen is de mogelijkheid om niet alleen goed te schrijven maar om er voor te zorgen dat je teksten de doelgroep bereiken. Uiteraard is het logisch om je content te delen op Facebook, Pinterest, Instagram en je Twitterprofiel. Je kunt ook je teksten plaatsen in LinkedIn-groepen waar bijvoorbeeld makelaars bij zijn aangesloten. Vergeet zeker ook niet een Google+ account aan te maken. Weliswaar wordt dat platform weinig gebruikt in Nederland maar het is belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie.
6. Gebruik een social media planner
Er zijn verschillende social media planners die je kunt inzetten om jouw blog eenvoudig te delen. Later is bijvoorbeeld een planner waarmee je in eerste instantie prima uit de voeten kunt. In Later kun je je Twitter, Instagram, Facebookpagina en Pinterest plannen en automatisch laten posten. Helaas post Later niet op LinkedIn. Je kunt in een later stadium altijd overschakelen op een abonnement met meer mogelijkheden. Ik gebruik zelf Missinglettr, een tool die mijn blogposts opvist vanuit de RSS feed en 9 social media posts maakt die verspreid over het jaar worden geplaatst op Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ Alleen voor Instagram gebruik ik Later waarmee ik automatisch kan posten naar mijn business account zonder tussenkomst van mijn iPhone.
Op Twitter kun je blogpost meerdere malen per dag, op verschillende tijdstippen publiceren. Twitter is vluchtig en zo genereer je een zo groot mogelijk bereik. Deel je content niet maar 1 keer, je kunt het best regelmatig herhalen, zeker als het goede content is. Met de algoritmes van tegenwoordig ziet lang niet iedereen al jouw berichten.
7. Traditionele media
Vergeet in alle online geweld ook de traditionele media niet. Redacteuren van de lokale krant en huis-aan-huis bladen zijn altijd opzoek naar interessant materiaal om hun pagina’s te vullen. Neem contact op met de redacties en vraag of je zo nu en dan een interessant artikel mag aanleveren met beeldmateriaal.
Deze 7 stappen om succesvol te bloggen werkt voor iedere bedrijfstak, dus ook als je makelaar bent, kunt je deze formule volgen.
De vastgoedpresentatiemarkt groei en het helpt ons allemaal als blogposts van jou en je collega’s er professioneel uitzien. Dat goede content online gedeeld worden en zelfs de pers bereikt. Daarmee verbinden we ons vakgebied op een geloofwaardige manier met makelaars, verkopers en huiseigenaren!
Op deze pagina staan affiliate links. Ik gebruik dergelijke links alleen als ik volledig achter het product en de inhoud ervan sta en het waard is om de informatie met jou te delen. Ik steek behoorlijk wat tijd in mijn blog om te zorgen voor goede en waardevolle content. Door gebruik te maken van de links op deze pagina krijg ik een klein percentage van het aankoop bedrag. Daardoor kan ik doorgaan met schrijven zonder dat het jou wat kost. Wil je dat niet dan kun je de betreffende zaken gewoon online vinden!
Geef een reactie