Regelmatig krijg ik de vraag van cursisten of ze misschien Photoshop Elements kunnen gebruiken tijdens de Cursus Vastgoedpresentatie. Photoshop Elements is een krachtig programma gericht op de consument die zijn of haar foto's wil bewerken. Heel veel functies zijn en werken hetzelfde als in de professionele versie Adobe Photoshop CC.

De overeenkomsten

  • Je kunt kleuren aanpassen in je foto's
  • In beide programma's kun je afbeelding bijsnijden
  • Kleine fouten kun je retoucheren (rode ogen, stof op de lens, een spijkertje)
  • Naast fotobewerking kun je in beide programma's teksten toevoegen aan je afbeeldingen
  • En ook in Elements kun je personen of objecten verplaatsen.

Voor interieurfotografie is het ontzettend belangrijk om te fotograferen in Camera RAW. Een digitaal bestand dat het beste te vergelijken is met het negatief uit het analoge tijdperk. Zowel Photoshop CC als Elements hebben een RAW converter en kunnen dus met dergelijke bestanden om gaan. Maar juist in die RAW converter zit het grootste verschil: Belangrijke functies missen in de consumenten versie die geen enkele professionele fotograaf wil en mag missen: Met name op het gebied van Lenscorrecties.

Waarom zijn lenscorrecties noodzakelijk?

Iedere lens, maar met name zoomlensen, bevatten fouten. Het is je ongetwijfeld opgevallen dat foto's die met een extreme groothoek zijn gemaakt, licht krommende verticale en horizontale lijnen hebben aan de randen van de foto. Zoomlensen hebben meestal een specifiek gebied waar die krommingen vrijwel niet bestaan. Maar gebruik je hem, linksom of rechtsom, tot in het extreme, dan komen ze te voorschijn.

Een zelfde fout is chromatische abberatie. Zoom maar eens in op een onbewerkte foto en kijk dan vooral naar de overgangen tussen lichte en donkere lijnen. Ongetwijfeld zie je dan roze en/of groene kleurzwemen langs de randen.

De derde, veel voorkomende fout is vignetering. Vignetering komt simpelweg doordat het licht, dat door via de randen door de lens schijnt, een iets langere weg nodig heeft dan het licht dat de sensor dwars door het midden bereikt. Gevolg: Een donkerde zweem aan de randen van je foto.

Perspectief correctie in Adobe Camera RAW

Het rechtzetten van de horizon kan in beide photoshop versies, zowel binnen de Camera RAW converters als in Elements of CC zelf. Maar als Interieurfotograaf moet je het perspectief kunnen corrigeren. Natuurlijk kun je daarvoor de transformatie tool gebruiken binnen zowel Photoshop CC als Elements maar de transformatietool die onderdeel is van de professionele RAW converter werkt vele malen sneller en krachtiger. Die functie mist in het geheel in het uitgeklede consumentenbroertje.

Aanpassen van kleurtinten

Je kent het wel, de zon schijnt, de lucht is blauw maar op de een of andere manier is en blijft hij flets op je foto, zelfs met een perfecte belichting, je groene grasmat knalt van het scherm, je rode kussentjes zijn bijna fluoriserend en de grenenhouten kast is knal oranje terwijl de rest van de kleuren gewoon kloppen nadat je de witbalans hebt aangepast.  Een functie die ik heel vaak gebruik voor buitenopnames zit in het KVL tabblad. Daarmee kun je, per kleurtint, de verzadiging, de belichting en de kleur aanpassen. En je raad het al: Elements mist die mogelijkheid.

Snellere workflow

Maar de meest belangrijke, naast de lenscorrecties, is de mogelijkheid voor het maken van presets. Een verzameling van handelingen die je standaard uitvoert op iedere foto. Na selectie van je foto's, open je ze allemaal tegelijkertijd in RAW, je selecteert ze en gooit er dezelfde preset overheen. Nog even rechtzetten en een paar kleine aanpassingen in de witbalans en de belichting en ze gaan met een druk op de knop door naar Photoshop. Die presets, in combinatie met gestandardideerde handelingen in Photoshop zelf, zorgen ervoor dat ik, per foto hooguit 1 minuut nodig heb in de nabewerking! (Op eeen complex geval waar het nodige geretoucheerd moet worden na dan).

Over naar Photoshop

Tijdens het testen van Photoshop Elements 2018 viel mij op hoe ontzettend veel mogelijkheden dat programma heeft. Eigenlijk zitten alle noodzakelijke tools er in, tenminste als je van de snelle modus achterwege laat en de expert modus gebruikt, om een normale foto te bewerken. Goed nieuws dus voor de fotograaf die zo nu en dan een fotobewerkt en zich niet druk hoeft te maken om kromme groothoeklijnen, geen pixelpieper is en dus die chromatische abberatie helemaal niet ziet. (Geloof me, na dit artikel zie jij het wél!)

Verschillende werkruimtes

Adobe Photoshop CC is een programma met letterlijk honderdduizenden mogelijkheden en zo ziet het er ook uit. Met alle schermpjes in je scherm (de panelen rechts), de gereedschappenbalk links, de menubalk en de functiebalk daaronder zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Tenzij je alles uitschakelt wat je niet gebruikt voor fotografie! Dan houd je een handje vol gereedschappen over en drie panelen: Rust en overzicht, heerlijk. En wil je een grafisch document maken? Dan maak je daar gewoon een nieuwe werkruimte voor. Ik heb dus twee verschillende versies: Een voor mijn fotografiewerk én een voor mijn grafische werk zoals die leuke plaatjes bovenaan dit bericht of de headers van mijn social media pagina's.

Slimme objecten

Die leuke plaatjes zijn templates met slimme objecten: Een muisklik, een foto er in slepen en klaar. Templates met slimme objecten kun je wél openen in Photoshop Elements maar bewerken kun je ze niet, laat staan maken. Om twee rechtopstaande foto's combineren kun je dus ook niet een van mijn handige templates gebruiken en die besparen je toch echt weer de nodige tijd!

Camera RAW filter

Uhm Nicolet? Daar hebben we het toch al over gehad? Ja, inderdaad! Maar onder filters in Photoshop CC zit ook nog een Camera RAW functie die ik los laat op de 360 graden opnames uit mijn Theta S. Dat zijn immers JPEG bestanden en worden dus nooit geopend in de Camera RAW convertor. Met de Camera RAW filter binnen Photoshop CC kan ik mijn presets dus gewoon loslaten op die 360's! Best handig voor een snelle workflow. Zeker als je de laatste functie gebruikt die ook mist in Elements: Het opnemen van standaard handelingen waardoor je, letterlijk met één druk op de knop, de foto kunt nabewerken met het Camera RAW filter, wat extra contrast en de broodnodige verscherping kunt toepassen én een witte balk er onder kunt zetten die je statiefkop bedenkt. BAM!

Prijs

Er zijn nog meer verschillen op te noemen: Voor veel beginners is prijs een belangrijke factor en dat begrijp ik volledig. Ook ik bespaar graag geld. Als je Photoshop Elements iedere twee jaar update, dan kost het je gemiddeld € 60 per jaar tegenover de € 120 die het Adobe Fotografiepakket (een combinatie van Lightroom Classic en Photoshop CC) je kost. Maar als ondernemer is tijd ook geld. En de professionele versie bespaart je véél tijd én dus geld en dat is tijd die je kunt besteden om een blogpost te schrijven, zichtbaarder te zijn op social media, een rondje rennen met je hond of 's avonds rustig een kop koffie te drinken terwijl je twee fotoshoots achter de rug hebt én de foto al in de inbox van de makelaar zitten.

Voor de volledigheid heb ik een overzicht gemaakt van alle functies die ik gebruik voor Interieurfotografie. Helaas moet je, voor een goede vergelijking even kijken op een desktop, mijn website ondersteunt geen tabellen dus op je mobieltje staat alles onder elkaar. Het grafische werk heb ik achterwege gelaten omdat er anders echt geen eind aan dit stuk komt. De dikgedrukte woorden zijn functies die missen in Photoshop Elements. Waar een sterretje achterstaat zijn mogelijkheden die ik letterlijk dagelijks gebruik. En als je wilt weten hoe jij ze kunt gebruiken: Dat leer ik je heel graag tijdens de Cursus Vastgoedpresentatie!

Photoshop Elements 2018

Adobe Photoshop CC

Prijs

Licentie: € 83,- ex btw. 
Licentie upgrade € 68,- ex btw.

Abonnementsvorm € 9,95 ex BTW in het Adobe Fotografieplan 20GB

Adobe Camera RAW aanpassingen

Standaard aanpassingen
Details
Effecten
Camera Calibratie

Standaard aanpassingen
Kleurtint Curve*
Details 
KVL / Grijsschaal*
Gesplitste tinten
Lens Correcties*
Effecten
Camera Calibratie
Voorinstellingen (Je eigen presets!)*
Momentopnamen

Adobe Camera RAW tools

Zoom
Handje
Witbalans
Gereedschap rechtzetten
Rode ogen verwijderen
Afbeelding roteren

Zoom
Handje
Witbalans
Betreffend aanpassingsgereedschap
Uitsnijden
Gereedschap rechtzetten
Transformatie*
Vlekken verwijderen
Rode ogen verwijderen
Aanpassingspenseel
Gegradueerd filter
Radiaal filter
Dialoogvenster voorkeuren
Afbeelding roteren

Panelen noodzakelijk voor interieurfotografie
(niet noodzakelijke zijn weggelaten)

Effecten
Favorieten
Histogram
Lagen

Handelingen*
Aanpassingen
Histogram
Historie*
Lagen
Voorinstellingen gereedschappen (inclusief je eigen presets)

Gereedschappen noodzakelijk voor interieurfotografie
(niet noodzakelijke zijn weggelaten)

Lasso 
Veelhoek lasso
Magnetische lasso
Snelle selectie
Toverstaf
Uitsnijden
Pipet
Snel retoucheerpaneel
Verplaatsen met behoud van inhoud
Reparatie  
Kloonstempel
Gummetje
Achtergrondgummetje
Tovergummetje
Penseel
Vervagen
Verscherpen
Natte vinger
Tegenhouden
Doordrukken
Spons
Handje
Zoom

Géén gepersonaliseerd gereedschappen paneel

Lasso 
Veelhoek lasso*
Magnetische lasso
Snelle selectie
Toverstaf
Uitsnijden*
Pipet*
Snel retoucheerpaneel
Verplaatsen met behoud van inhoud
Reparatie  
Kloonstempel
Gummetje
Achtergrondgummetje
Tovergummetje
Penseel
Vervagen
Verscherpen
Natte vinger
Tegenhouden
Doordrukken
Spons
Handje
Zoom

In Photoshop CC kun je je eigen gereedschappen paneel samenstellen met alleen de tools die jij nodig hebt

HDR ondersteuning

Geen HDR ondersteuning

Kan meerdere foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding

Slimme Objecten (voor het gebruiken van templates)

Afbeeldingen met slimme objecten kunnen geopend worden maar niet bewerkt.

Afbeeldingen met slimme objecten kunnen bewerkt worden én je kunt ze zelf maken.* Met slimme objecten kun je templates maken (of mijn templates voor het combineren van foto's gebruiken)

Transformatie tools

Schalen
Roteren
Schuintrekken
Vervormen
Perspectief

Schalen
Roteren
Schuintrekken
Vervormen
Perspectief
Verdraaien

Filters

Lenscorrecties
Verscherping
Vervaging
Ruisonderdrukking
Verschillende artistieke effecten

Lenscorrecties
Verscherping
Vervaging
Ruisonderdrukking
Verschillende artistieke effecten
Camera RAW (JPEG bestanden bewerken met je preset in de Camera RAW converter)*

Automatiseren van handelingen

Importeren van standaard acties is mogelijk. Zelf maken niet.

Importeren van handelingen (actions) én het maken van je eigen handelingen waarmee je bewerkingen die je op iedere foto toepast, volledig kunt automatiseren.*

De links op deze pagina

Bij een aantal tips op deze pagina staan affiliate links. Ik gebruik dergelijke links alleen als ik volledig achter het product en de inhoud ervan sta en het waard is om de informatie met jou te delen. Ik steek behoorlijk wat tijd in mijn blog om te zorgen voor goede en waardevolle content. Door gebruik te maken van de links op deze pagina krijg ik een klein percentage van het aankoop bedrag. Daardoor kan ik doorgaan met schrijven zonder dat het jou wat kost! Wil je dat niet dan kun je de betreffende zaken gewoon online vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *